15.2. – Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti

Dan podrške djeci s rakom.

Danas, 15. veljače obilježava se Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti.

Jeste li znali da…

… u Hrvatskoj u prosjeku svaki dan jedno dijete oboli od maligne bolesti?

… da nije jasan uzrok nastanka raka u dječjoj dobi?

… da liječenje od raka u dječjoj dobi u prosjeku traje 8-12 mjeseci, nerijetko i znatno dulje?

… da zahvaljujući našim liječnicima i medicinskim sestrama postotak izlječenja malignih bolesti u dječjoj dobi u RH iznosi oko 70%?

… da u RH ne postoji ustanova za palijativnu skrb u dječjoj dobi?

… da su oboljela djeca i njihove obitelji žrtve predrasuda u društvu?

Neinformiranost okoline o  bolesti često vrlo loše utječe na djecu i mlade u liječenju. Tri su glavne predrasude koje prate djecu i obitelji suočene s malignim bolestima.

“Druženje s djetetom oboljelim od raka ugrozit će i moje dijete”, odnosno RAK JE ZARAZAN – ova je tvrdnja NETOČNA. Maligna se bolest ne prenosi socijalnim kontaktom.

“Ma, nema šanse da se izliječi”, odnosno RAK JE NEIZLJEČIV – ova je tvrdnja NETOČNA. Svakim danom medicina napreduje pa se i stopa izlječenja poveća, trenutno ona iznosi oko 70%.

“Sami su krivi” – ova tvrdnja je NETOČNA. Nitko nije svojim postupkom ili izostankom postupanja potaknuo pojavu bolesti – ni obitelj oboljelog djeteta, ni oboljelo dijete. Još se uvijek ne zna točan uzrok raka u dječjoj dobi.

"Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima“ korisnica je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Postani član udruge Krijesnica

Ispuni sljedeće podatke, klikni "Pošalji" i kontaktirat ćemo te u što kraćem roku.