Krijesnica domaćin 11. regionalne konvencije mladih survivora

Zadovoljstvo nam je podijeliti s vama informacije o vikendu za nama! Prema riječima sudionika možemo ga sažeti u “uzbudljiv, podržavajuć i inspirativan vikend”.

Od petka 07.06. do nedjelje 09.06. bili smo domaćini 11. regionalne konvencije mladih liječenih od maligne bolesti koju smo prigodno nazvali “Zagreb te zove!” Sudjelovalo je preko 50 sudionika grupa mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

U tri dana imali smo veliki broj radionica, diskuskija i završnu panel raspravu. Zaključak konvencije je da imamo brojne zajedničke probleme i izazove koje pokušavamo riješiti, a kao posebno bitne i one na koje ćemo se pokušati zajednički fokusirati su slijedeće dvije točke.

  1. Mladima je tranzicija sa pedijatrije na odjel za odrasle često stresna te su kako kažu ponekad prepušteni sami sebi. Veliki broj sudionika je rekao da ne idu na specijalističke preglede te da ih se često niti ne upućuje na njih. Ono što im pomaže su razgovori s drugim mladima gdje se sami savjetuju oko traženja specijalističkih pregleda koji su nužni kako bi mogli na vrijeme reagirati i uspješnije liječiti zdravstvene poteškoće.
  2. Naglasak je stavljen na potrebi uspostave sustava za praćenje kasnih posljedica liječenja. Određen broj sudionika iznio je kako doktori koji ih sada liječe nisu upoznati sa kasnim posljedicama te da zbog toga prolazi dosta vremena dok se ne otkrije razlog nastanka nove bolesti ili stanja, koje progresira i teže ga je liječiti. Također, veliki broj mladih je označio temu mentalnoga zdravlja i fertiliteta kao važne teme o kojima se mora pričati i više istražiti.

Sve su ovo teme koje mlade osobe koje su se liječile od maligne bolesti okupiraju i kojima se žele više baviti.

Zahvaljujemo prof.dr. Jeleni Roganović i doc.dr. Lorni Zadravec Zaletel, koje su su na panelu predstavile svoj profesionalni put usmjeren na kasne posljedice liječenja maligne bolesti i dale nam uvid u sve  napore koje ulažu kako bi pomogle survivorima te pokrenule praćenje posljedica liječenja u cijeloj regiji.

I naravno najveće hvala svim sudionicima konvencije koji su odvojili svoje vrijeme, podijelili svoja iskustva, svoje brige te pružali međusobnu potporu jedni drugima.

Krijesnica će i dalje nastaviti surađivati sa svim organizacijama kako bismo zajednički pronašli odgovore i rješenja za naše Mlade Krijesnice!

"Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima“ korisnica je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Postani član udruge Krijesnica

Ispuni sljedeće podatke, klikni "Pošalji" i kontaktirat ćemo te u što kraćem roku.