Održan Sajam zdravstvenih inovacija povodom Svjetskog dana zdravlja

Grupa ljudi na obrazovnom događaju.

7. travnja 2022. godine u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER održan je Sajam zdravstvenih inovacija u organizaciji udruge Krijesnica u suradnji s partnerima u sklopu ESF projekta „Zdravstveni opservatorij“ povodom Svjetskog dana zdravlja.

Sajam zdravstvenih inovacija organiziran je s ciljem poticanja rasprave o značaju inovacija u pružanju  kvalitetne zdravstvene skrbi i upravljanju promjenama, na kojem se je predstavilo nekoliko inspirativnih primjera zdravstvenih inovacija koje su zaživjeli u hrvatskoj praksi te se kontinuirano razvijaju u kontekstu uvođenja promjena u zdravstvu i pomaka prema kvalitetnijoj, integriranijoj i dostupnijoj zdravstvenoj skrbi. Široj javnosti su se predstavile i zanimljive inovacije i dobre prakse osmišljene od strane organizacija civilnog društva i studenata – mladih lidera u korist ublažavanja poteškoća ranjivih i ugroženih skupina.

Svjetski dan zdravlja obilježava se od 7. travnja 1948. kada je osnovana Svjetska zdravstvena organizacija, kako bi se dao naglasak na određenu zdravstvenu temu radi podizanja javne svijesti o postupcima koje svaki pojedinac i društvo mogu učiniti za svoje zdravlje tijekom cijele godine. Moto ovogodišnjeg Dana zdravlja glasi „Naš planet, naše zdravlje“, a pažnja je usmjerena na poduzimanje hitnih i prijeko potrebnih radnji kako bismo Zemlju i njezine stanovnike održali zdravima.

Sajam je otvorila izvršna direktorica udruge Krijesnica Mirela Stanić-Popović, uz pozdravne riječi predsjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora, dr.med. Renate Sabljar-Dračevac. Uvodno izlaganje na temu „Inovacija i kreativnog liderstva u zdravstvu“ održao je prof. dr. sc. Velimir Srića.

Nakon uvodnog izlaganja, uslijedila je panel rasprava „Zdravstvene inovacije u hrvatskoj praksi – akteri u uvođenju promjena“ u kojoj su sudjelovali dr. med. Dragan Lovrović (KBC Rijeka), Lidija Penko (Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka), prof. dr. sc. Mariastefania Antica (Institut Ruđer Bošković), dr.sc. Mihaela Grubišić Šeba i Kristina Ferara Blašković (Dr.hr – Vaš online doktor) i Nikola Serdarević (udruga Terra) te brojne organizacije civilnog društva.

Svoje inovacije i dobre prakse pod motom „Građani u akciji za bolje zdravlje i zdravstvo“ predstavili su studenti i organizacije civilnoga društva:

DEBRA, društvo oboljelih od bulozne epidermolize predstavila je Resursni centar za oboljele od bulozne epidermolize koji pruža usluge „sve na jednom mjestu“ te je dopuna zdravstvenoj i socijalnoj skrbi. Obzirom na specifičnost rijetkih bolesti te da zaista mali broj zdravstvenih djelatnika zna o specifičnostima rijetkih dijagnoza, takvi centri najbolje poznaju potrebe korisnika i njihovih obitelji. Također, kroz okupljanje obitelji razmjenjuju se iskustva. DEBRA centar nastoji osigurati zaokruženu cjelinu u integriranoj, multidisciplinarnoj i cjelovitoj skrbi.

Studentica preddiplomskog studija Sestrinstva na Sveučilištu Sjever, Iva Lovrinović, prezentirala je svoju inovativnu ideju pametne narukvice s jedinstvenim QR kodom. Sadašnje identifikacijske narukvice nisu dostatne, sadrže samo osnovne podatke o pacijentu, a nisu dugotrajno primjenjive jer su izrađene od papira koji može izblijedjeti, smočiti se ili otrgnuti s ručnog zgloba pacijenta. Zato bi opisana pametna narukvica bila idealna inovativna ideja za financijski malu, ali kvalitetom veliku promjenu u zdravstvenom sustavu.

Udruga Krijesnica, predstavila je KrijesnicaApp, web aplikaciju namijenjenu djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima, mladim osobama liječenim u djetinjstvu te medicinskom osoblju i volonterima, kako bi im olakšala međusobno povezivanje te pružila podršku, odgovore na brojna pitanja i informacije o pogodnostima Krijesnice. Također, KrijesnicaApp olakšava način predaje zahtjeva za korištenje mnogobrojnih pogodnosti koje pruža udruga sama ili u suradnji s drugim dionicima.

Udruga LaVerna – Volonteri u palijativnoj skrbi predstavila je ZaČin ljubavi, online ponudu začinskog bilja, ali i ponudu začinskog bilja na štandovima. Cilj ove inovacije je na zanimljiviji i pristupačniji način informirati i senzibilizirati sugrađane o palijativnoj skrbi, o potrebama palijativnih bolesnika i članova njihovih obitelji te o uslugama koje La Verna pruža s ciljem poboljšanja skrbi s naglaskom na ulogu i značaj volontera u palijativnoj skrbi.

Student preddiplomskog studija Sestrinstva na Sveučilištu Sjever, Martin Petrić predstavio je pametnu narukvicu u bolničkom informacijskom sustavu koja je inovativan pokušaj stvaranja uređaja koji služi boljem praćenju potrošnje materijala u cjelokupnom procesu liječenja pacijenata. Prednost korištenja ove narukvice je u tome što omogućuje praćenje potrošnje materijala zasebno za svakog pacijenta, štedi vrijeme prilikom izrade završnog računa te omogućuje uvid u količinu potrošnje svakog djelatnika. Zahvaljujući tim podacima, moguće je dobiti uvid o efikasnost rada pojedinih djelatnika te odrediti točnu količinu troškova za ustanovu. Razvoj ovakve tehnologije zasigurno bi potaknuo razvoj bolničkog digitalnog ekosustava koji bi unaprijedio poslovanje i postavio nove trendove u liječenju, ali i praćenju bolničkih resursa.

Savez društava multiple skleroze Hrvatske predstavio je dvije inovacije. MSTV – prvu online televiziju za osobe s multiplom sklerozom i Virtualnog MS Savjetnika. MSTV je prva online televizija za osobe s multiplom sklerozom u sklopu koje se objavljuju podcastovi u kojim gostuju stručnjaci s područja zdravstva, zakonodavstva, pacijenti i svi koji su na bilo koji način povezani s multiplom sklerozom. Virtualni MS Savjetnik je usluga koja pruža stručno savjetovanje pacijentima s MS-om putem online obrasca i odgovaranja na upite putem videa.

Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka predstavila je bolničku putovnicu za osobe s poremećajem iz spektra autizma. KBC putovnica u papirnatom zapisu sa QR kodom je dokument koji omogućava liječnicima i medicinskom osoblju da brzo uvide način funkcioniranja osobe s autizmom i lakše provedu pretrage i preglede, kao i moguću njegu pri boravku na liječenju. Nadalje, svrha ove inovacije je da se osobama s autizmom i njihovim obiteljima – pratnjom skrati vrijeme čekanja na preglede i zahvate te izbjegnu nesporazumi u čekaonicama prema drugim pacijentima koji ne shvaćaju zašto osoba s autizmom ima prioritet i ne može čekati. Budući da su osobe s autizmom većinom neverbalne i ne znaju se izraziti te imaju nepoželjna ponašanja kada trebaju čekati, a što je zahtjevno i za medicinsko osoblje i za roditelje u pratnji, ovom putovnicom se taj proces skraćuje i brže rješava.

**O Zdravstvenom Opservatoriju:**Platforma za međusektorsku suradnju u području zdravstva koja kontinuirano prikuplja informacije o potrebama i iskustvima korisnika zdravstvenog sustava, prati učinkovitost zdravstvenih politika, provodi tematska istraživanja i predlaže inovativne smjernice za razvoj javnih politika utemeljenih na dokazima. Više na: https://krijesnica.hr/zdravstveni-opservatorij/

Organizaciju Sajma u sklopu projekta „Zdravstveni opservatorij“ je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Krijesnice – udruge za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima.

logo

"Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima“ korisnica je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Postani član udruge Krijesnica

Ispuni sljedeće podatke, klikni "Pošalji" i kontaktirat ćemo te u što kraćem roku.