Robotika mladima – robotika u Krijesnici

Kakve veze ima robotika sa djecom suočenom s malignim bolestima? Velike! Najkraće: “Ne samo da dijete treba liječenje, već je naša zadaća ne dopustiti da oboljelo dijete razvije osjećaj da je „manje dobro“ ili „manje vrijedno“. Jer, uskratimo li djetetu mogućnost da bude povezan sa svijetom, da sudjeluje ravnopravno u svakodnevici, tada će bolest, rak, biti ono što će ga definirati kroz život.”
Više o fantastičnom projektu CM lige saznajte na croatianmakersIRIM, robotička liga

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) prepoznao je važnost projekta i za djecu suočenu s malignim bolestima. Održano je prvo pokazno predavanje (s kojeg su fotke), Krijesnici je donirano 5 robota i uskoro kreće edukacija o robotici i zabava u Krijesnici. 🙂 Uključiti se mogu svi članovi svih obitelji suočenih s malignim bolestima.

Informacije i prijave na dragan@krijesnica.hr

Zašto? Evo cjelovitog teksta s početka objave:
“Rak rađa strahom. Svatko od nas, duboko u sebi, izbjegava pomisao da postoji vjerojatnost da i sam oboli od raka. U nastojanju da se distanciramo od mogućeg oboljevanja mi se distanciramo od oboljele osobe. Stoga, kada netko drugi oboli od maligne bolesti, ta osoba za nas postaje „onaj“ ili „ona“, “drugi”. U želji da se distanciramo od bolesti, mi se distanciramo od osobe. Jer, ako je oboljeli „onaj drugi“, „ona tamo“, u svakom slučaju – „drugačiji od nas“, tada zasigurno ne postoji mogućnost da se i nama dogodi što se dogodilo njoj. Naša je obaveza da činimo sve što je u našoj mogućnosti kako se djeca oboljela od raka ne bi osjećala kao „oni tamo“, kao „drugi“ i drugačiji. Točno je – ovo Dijete boluje od raka. No, ovo Dijete je dijete kao i svako drugo. Osim bolesti s kojom se suočava, ovo Dijete bori se i sa mnogim užasima koji su i mnogim odraslim osobama – nezamislivi. Dakle, ne samo da Dijete treba liječenje, već je naša (sviju nas, društva) zadaća ne dopustiti da oboljelo Dijete razvije osjećaj da je „manje dobro“ ili „manje vrijedno“. Jer, uskratimo li Djetetu mogućnost da bude povezan sa svijetom, da sudjeluje ravnopravno u svakodnevici, tada će bolest, rak, biti ono što će ga definirati kroz život.” – pedijatrijski onkolog dr. O’Reilly